Saçmalıklar ve onlara değer yüklememiz

writing, script, value, 💭 thought, thought

23 Mar 2024 at 04:10:58

  • Şiir okumak saçma bir eylemdir. Hayat ve onun geçiciliği de saçmadır. Her iki eylem de saçmadır. Ama saçma bir hayatta şiir okumak, adına yaşamak dediğimiz anlamlı bir eyleme dönüşür. Çünkü eylemi yapmak ona değer verdiğimizin ispatıdır. Bu da onu anlamlı kılar.

  • Değeri verebilmek için sahip olmak gerekir. Aslında saçma olmayan ve değerli olan yegane şey biziz, senin hayatında sen benim hayatımda ben. Her şeyi bakışımız ve algılarımız belirler ve değer denilen şeyi biz üretiriz.

  • Çok ilginçtir ki ürettiğimiz değeri bir varlığa, canlıya veya nesneye yükleriz, sonra da ona sahip olmanın değerli olmak olduğuna inanmaya başlarız. Onu kaybettiğimiz anda değersizleşeceğimizi düşündüğümüzden, onu kaybetmemek için elimizden geleni yapar hatta kendimizden (asıl değerimizden) tavizler veririz.

  • Bu eylem, hayatımızı tehlikeli kılan ve onu neden bu hayli zorlu görmemizi sağlayan sebeplerden biridir. Değerli olan sensin, o sadece senin varlığınla değerli. O, tekil olarak bir değere sahip değil ve onu kaybettiğin anda başka bir şeye değer vermen kaçınılmazdır. Çünkü yaşamak dediğimiz şey değer vermektir ve değer vermeyi bıraktığınız anda ölüyorsunuz demektir.

  • Saçmalıkları anlamlandırırken, onların saçmalık olduğunu ve bu saçmalığı sonlandırabilecek yegane kişinin kendiniz olduğunu asla unutmayın. Bu farkındalığı kaybettiğiniz anda eşsiz değerinizi zincire vurmuş ve saçmalıklara tutsak etmiş olursunuz.


embed

Last updated

© 2024 ~ Yunus Emre Ak ~ yEmreAk