Gerçek Güçlü Yönlerinizi Keşfetme: Tatmin Edici Bir Kariyer İçin Basit Bir Rehber

self improvement, self awareness, shade zahrai

Gerçek güçlü yönlerinizi anlamak, beklediğiniz gibi olmayabilir ve yanlış anlamak, sizi tatmin etmeyen bir kariyerde yıllarca bulabilirsiniz. İşte gerçek güçlü yönlerinizi belirlemenize yardımcı olacak basit bir egzersiz:

  1. Tipik bir haftada yaptığınız tüm işleri ve görevleri listeleyin. Örneğin: yeni başlayanları işe almak, veri analizi ve raporlama, müşteri şikayetlerini ele alma gibi.

  2. Bu görevleri, "gerçek güçlü yönler matrisi" üzerinde çizin. Yeterlilik dikey eksende, size ne kadar enerji verdikleri ise yatay eksende yer almalı.

    • Yüksek Yeterlilik & Yüksek Enerji: Bu işleri daha fazla yapın. Doğal olarak bu işlere eğilim gösterirsiniz ve ustalık seviyesine ulaşma olasılığınız yüksektir.

    • Yüksek Yeterlilik & Düşük Enerji: Bu işleri daha az yapın. Yeterli olmanıza rağmen bu işler sizi yoruyorsa, enerjinizi boşa harcamayın.

    • Düşük Yeterlilik & Yüksek Enerji: Bu işleri bir hobi olarak geliştirin. Beceriksiz olabilirsiniz ama bu işleri yapmaktan keyif alıyorsanız, bu alanda kendinizi geliştirmeye yönelik bir yol bulun.

    • Düşük Yeterlilik & Düşük Enerji: Bu işlerden bilinçli olarak uzaklaşın. İyi olmadığınız ve sizi yoran işler, enerjinizi ve zamanınızı boşa harcar.

Bu egzersiz, kariyerinizde ve günlük işlerinizde hangi alanlara odaklanmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olur ve gerçek güçlü yönlerinize dayanarak daha tatmin edici bir profesyonel yaşam sürdürmenizi sağlar.

@shadezahrai

Last updated

© 2024 ~ Yunus Emre Ak ~ yEmreAk