📚Ders İçeriği | WP

Web Programlama için ders konuları, içeriği veya notları

🙋‍♂️ Giriş

Merhaba Arkadaşlar, Derste yapacağımız uygulamaları ve ödevleri yapabilmeniz için gerekli kaynaklara nasıl erişebileceğimizi burada özetlemeye çalışacağım.

Özgür Hocanın Metninin Derlenmiş Hâlidir

📝 Metin Düzenleyici (Text Editor) İhtiyacı

Frontend üzerine yapacağımız uygulamalar için pek çok farklı alternatif mevcuttur.

  • Visual Studio Code: https://code.visualstudio.com (Free)

  • Sublime: https://www.sublimetext.com/3 (Free)

  • Brackets: http://brackets.io (Free)

  • Atom: https://atom.io (Free)

  • Visual Studio 2017: Microsft Üyeliğimiz Üzerinden Enterprise sürümünü edinebilirsiniz. Community Edition'ı free olarak indirilebilir.

Ben dersteki sonraki içerikte de kullanacağım için Visual Studio 2017 Enterprise'da denemenizi tavsiye ediyorum. Frontend'de yapacağımız her işlem için diğer editörler de tam kapsamlı olarak yeterlidir.

🎫 Visual Studio 2017 Enterprise İndirme ve Azure Üyeliği

Bildiğiniz üzere bölümümüzün microsoft ile ollan anlaşması gereği tüm mücrosoft ürünlerine bedava kullanabiliyoruz. Microsoft Azure altyapısına geçişle beraber bu ürünleri bize sunma şeklini de değiştirdi. VS2017 indirmek ve Azure'da (kredi kartı bilgisi girmeksizin) bedava faydalanmak için azure for teaching adresinden @ogr.iu.edu.tr uzantılı mail adresleriniz ile bedava kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt olduktan sonra sizi portal.azure.com sitesine yönlendirecektir. Burada azure'un sunduğu tüm imkanlardan krediniz miktarınca faydalanabilirsiniz ve uygulamaları indirebilirsiniz.

🌍 Alan Adı ve Hosting Hizmeti Alımı

Bu ders kapsamında verilen ödevlerin teslimatını bana yapmayacaksınız. Bunun yerine alacağınız bir alan adı ve hosting hizmeti altında web sayfasını ayağa kaldırmanız gerekecektir. Bu nedenle ilk ödevin teslimine kadar bir alan adınız ve .net destekli bir hosting hesabınızın olması gerekmektedir. 2. adımdaki azure üyelik işlemini yaparsanız azure üzerinden seninadin.azurewebsites.net şeklinde erişebilecek bir alan adınız ve hosting hizmetiniz olacaktır. Bunu da kullanabilirsiniz. Bu işlemleri azure üyeliğinizi açtıktan sonra portal üzerinden veya VS2017 üzerinden yapabilirsiniz. VS2017 üzerinden web sitenizi azure'da yayınlamak için yapmanız gerekenler app service web get starter yukarıdaki linkte anlatılmaktadır. portal.azure.com üzerinden farklı kullanımlar için yine benzer quickstart dokümanları bulunmaktadır. Eğer kendi alan adınızı ve hostinginizi alıysanız bunun için FTP client kullanımı ve ilgili hosting firmasının kullandığı Panellere (cPanel , Plesk , v.b. ) aşina olmanız gerekmektedir. Bunun için bilen arkadaşlarınızdan yardım talep etmenizde fayda var. İlk kurulum süreci ne yapacağını bilmeyen biri için biraz fazla zaman alabilir.

🚀 Artık Hazırız

Bu 3 aşamayı bitirdiyseniz artık Web Programlama yapmaya hazırsınız demektir. Anlattığımız içerikleri kendi hazırladığınız proje içerisinde veya W3Cschool veya benzeri sitelerde deneyerek çıktılarının nasıl görüldüğüne bakabilirsiniz.

Last updated

© 2024 ~ Yunus Emre Ak ~ yEmreAk